ANGST FORLØB

Det er en gigantisk sorg og smerte en familie gennemgår, når et barn rammes af angs

Det er så uforståeligt, at et barn næsten fra den ene dag til den anden begynder at blive skræmt af ting, som tidligere har været hverdag og begynder at undgå spændende ting i livet.

Ca 1-2 elever i en skoleklasse vil blive ramt.

Jo hurtigere, man kan påbegynde angstbehandling jo bedre. Det vil kun blive sværere med tiden at vende tilbage til normale tilstande. 

Hos TeenTrivsel tilbydes både holdbaseret og individuel angstbehandling ud fra programmerne Cool Kids og Chilled.


​Angstsymptomer kommer ofte snigende, og der viser sig tegn på afvigelser af aktivitet i hverdagen.


FOBI

En fobi er frygt for specifikke ting eller situationer, som fx dyr, torden, lukkede rum, højder, elevatorer, kemikalier, offentlige toiletter, bestemte førevarer eller noget helt andet.

Agorafobi er angst for at færdes udenfor hjemmet, gå i forretninger, menneskemængder og færdes alene i tog eller bus. Denne form for angst ses ofte hos børn og unge og ledsages ofte af panikangst og / eller social fobi.​

SEPARATIONSANGST​

Separationsangst er en udviklingsmæssigt upassende og overdreven angst for at adskille sig fra primære tilknytningspersoner, som fx forældre. Der viser sig overdrevent kraftige reaktioner ved adskillelse samt en stor bekymring for at miste eller for, at de primære personer kommer til skade. Der kan ses en vedvarende modvilje mod at gå i skole eller være alene hjemme. Det kan være umuligt at sove andre steder og uden sine primære omsorgspersoner, med mareridt om adskillelse.

Der kan ydermere ses symptomer på hovedpine, ondt i maven, kvalme og opkast.​

SOCIAL ANGST

Social angst er, at undgå sociale situationer og være bange for kristisk opmærksomhed. Der kan være en overdreven generthed og evnen til at fungere socialt er meget påvirket. Et barn /en teenager med social angst, ​vil ofte have normale relationer til de velkendte personer i netværket.

Den sociale angst kan være ledsaget af fx rødmen, hjertebanken, sved, anspændte muskler eller rysten. 

PANIK ANGST

Ved panik angst ses en lang række fysiske symptomer, som fx hjertebanken, høj puls, sveden, rystelser, kvælningsfornemmelser, kvalme, ondt i maven, svimmelhed og der kan være en angst for at miste kontrol, angst for at dø eller blive skør.

GENERALISERET ANGST

Generaliseret angst er overdrevne bekymringer og ængstelige forventinger til forskellige aktivteter og skal have været der i mere en 6 mdr. for at være en generaliseret angst. Barnet / den unge vil ikke være i stand til at kontrollere bekymringerne eller være i stand til, at berolige sig selv. Den generaliserede angst kan være fulgt, af koncentrationsbevær, irritabilitet, træthed, søvnbesvær, muskelspændinger og rastløshed.​

OCD

OCD er tvangstanker og tvangshandlinger som er ufrivillige og påtrængende.​ De dukker op igen og igen på en sterotyp måde og bruges som oftes som en irrationel strategi til at undgå eller modvirke ubehag og fx forestillinger om, at noget dårligt vil ske. Der kan fx ses vaskeritualer, tælleritualer, symmetritrang, regler, orden og systemer.

OCD skal behandles ganske særligt og man bør opsøge psykiatrisk behandling, men man kan sagtens have gavn af støtte og rådgivning i hverdagen og benytte de samme kognitive metoder, som til de andre angstlidelser.​


Hvad er Cool Kids?

Cool Kids er et evidensbaseret program til angstbehandling af børn, som er udviklet i Australien og som nu er oversat til dansk.
Metoden bygger på værktøjer, der også bruges i kognitiv terapi. 

Aldersdifferentieret

Det har været nødvendigt, at lave aldersdifferentieret​ materiale, hvorfor "Cool Kids" er for børn fra 6 - 12 år og "Chilled" er for teenagere fra 13 - 19 år. TeenTrivsel vil komme til at køre hold efter begge manualer, men tager dog kun børn fra 10 år.

Hold eller individuelle forløb

For nogle børn vil det være for udfordrende at skulle deltage på hold, derfor er der også mulighed for at behandle angsten i eget hjem i et individuelt forløb.

Det anbefales dog, så vidt det er muligt, at barnet / teenageren deltager på hold, da det giver god mening at arbejde sammen med børn i samme situation, og forældrene vil kunne opnå god sparring med hinanden.

Alle parter bidrager

Både børn og forældre får udleveret en manual og skal hjælpe hinanden med at bekæmpe angsten.​

Holdene vil blive på max 8 børn og deres primære omsorgspersoner. Det forventes, at alle parter bidrager til en sund og stærk proces.

Angst

COOL KIDS 10 - 12 år

Angst

CHILLED 13- 19 år


Jeg er her for at hjælpe netop dit barn

Og bringe større glæde og mindre bekymring ind i hverdagen.

RING PÅ TELEFON

60 96 22 05​

Teenager