TRIVSELSFORLØB I EN HVERDAG MED FØLELSEN AF AT VÆRE ALENE

Hjælp til din teenager som føler sig ensom

Mennesket er skabt til at være sammen med andre - vi kan ikke overleve alene.

Derfor er følelsen af ensomhed, noget af det mest forfærdelige man kan føle sig.

Håndtering af ensomhed i hverdagen

Ca. 7% af børn og unge har en tung følelse af ensomhed.

De oplever, ikke at være en del af det store fællesskab, ikke at have en bedste ven, at sidde som tilskuer til de andres liv på de sociale medier.

Ofte er ensomhed forbundet med livet i skolen, men nogle unge føler sig også ensomme derhjemme.

Teenagetiden er der hvor fællesskaber og venskaber har den aller største betydning, da de unge bruger hinanden til at spejle sig i, identificere sig med og modnes i kommunikation med.

Venskaber er for teenagere vigtigere end end familien, derfor er det voldsomt at opleve følelsen af ensomhed i denne livsperiode.  

Det kan være så svært at bryde ensomheden, især hvis det har stået på i noget tid. For hver dag der går svigter modet mere og mere til selv at tage mod til at blive en del af et fællesskab og tiden på værelset bliver længere og længere.

Små skridt, små mål og små øvelser kan hjælpe teenageren ind i varmen igen.

  • Ensomhed hænger ofte sammen med lavt selvværd
  • Ensomhed giver fysiske symtomer
  • Ensomhed skaber tristhed og modløshed
  • Ensomhed tænder mangel på lyst og initiativ
  • Ensomhed udløser irritation
  • Ensomhed vækker følelser af jalousi og misundelse

At finde bare én eller to gode relationer kan redde meget

Når en teenager føler sig ensom, er det ofte et tegn på mistrivsel og det er vigtigt at få set på hvor den oprindelige udfordring er opstået.

Børn der føler sig anderledes, har ofte en tendens til at føle sig alene også selvom de er sammen med andre.

Dvs hvis man fx kommer fra et anderledes miljø end sine venner, hvis man har en sygdom eller en diagnose, der gør én anderledes eller hvis man er fagligt udfordret, så kan det være at den unge ikke føler sig god nok til at være en del af fællesskabet.

Når en ung føler sig ensom er det vigtigt at arbejde med selvværdsfølelsen, for det er vigtigt først og fremmest at arbejde med tanken om, at alle mennesker fortjener en plads i fællesskabet ("også dig").

Som med alt andet, skal der tages små sikre skridt til at finde bare én eller to relationer, som teenageren kan få et fællesskab sammen med.

Hos Teen Trivsel har vi specialiseret os i, at undersøge og observere på, hvori ensomheden opstår og hvordan vi arbejder med at finde modet til at opsøge nye fællesskaber.

Selvværdet skal plejes i en periode, for at denne mission kan lykkes og der står vi gerne i front for at hjælpe din teenager.

Teen Trivsel har tilknyttet flere landsdækkende mentorer som står klar til at hjælpe.

Er du i tvivl om der ydes den hjælp du har brug for i dit område, er du altid velkommen til at kontakte Susanne for nærmere information.

Stop det imens du kan

Med teenagere i huset, ved vi at der er en stakket frist for forældres indflydelse til at kunne hjælpe.

Selvfølgelig vil man altid hjælpe det bedste man kan også når ungerne bliver voksne, men det er nu at du kan gøre den store forskel.

Hvis et barn føler sig ensomt og det står på alt for længe, så kan det forfølge et menneske hele vejen op igennem voksenlivet også - det kan have voldsomme konsekvenser.

Måske er det blevet tid til et miljøskifte...

Måske er det blevet tid til ekstra hjælp udefra...

Når et menneske har mistet kursen lidt i livet, så ved vi, at det kan være svært på egen hånd at rette ind igen. Derfor... lad ikke din teenager gå alene med disse udfordringer.

Invester kortvarigt i deres trivsel imens du stadig kan redde deres fremtid.

>