august 30

Bare 15 minutter koncentreret tid til din teenager…

0  comments

Bare 15 minutters koncentreret tid, til din teenager...

Teenagere kan virkelig være svære at forstå, nå ind til og opdrage på. De bliver påvirket af alverdens nye ting, som adgang til et hav af sociale medier, som bombarderer dem med indtryk. De begynder at drikke alkohol og nogle, vil måske endda stifte bekendtskab med stoffer og vold.

Deres egen personlighed begynder at ændre sig og forme sig til at være små voksne.

Som forælder har du sikkert, fra dit barn var ganske lille bekymret dig om denne tid, - om du kunne gøre det godt nok. Om din opdragelse viser sig at bære frugt, eller du har slået helt fejl. Du skal dog vide, at uanset, hvordan du har opdraget dit barn, så er det aldrig for sent at ændre strategi og måske kan du også mærke, at det er en nødvendighed at gradbøje de planer du havde til noget nyt. Altså hele tiden være i en tilpasning af, hvordan din teenager udvikler sig og ikke sammenligne med andre teenagere.​

Det kan sagtens være, at din teenager ikke lige følger flertallet, og det vil med stor sandsynlighed gøre dig frustreret og usikker og tænke at dit barn måske fejler noget eller burde ændre sig, så han/hun vil ligne de andre mere.

Men din teenager, har brug for, at blive set hvor han/hun er lige nu... Så selvom din teenagers opførsel eller ​handlinger afviger markant fra dine egne overbevisninger, så forsøg at forstå og anerkend den situation din teenager står i.

Kommuniker med din teenager

Mange forældre giver ofte helt op på kommunikationen med deres teenager. Teenageren skælder ud og kalder forældrene alle mulige, ikke så pæne ord. Eller også oplever de, at blive ignoreret eller bare opleve et trælst eller trist konstant humør. Og dårligt humør smitter, og husk det gælder både den ene og den anden vej, så vis et godt eksempel, hvis du vil se et smil hos din teenager.

Den bedste måde at vedligeholde et godt forhold til din teenager er, at blive ved med at holde en positiv og anerkendende kommunikation.

Og det betyder jo ikke, at du skal sidde og snakke dybe snakke med din teenager hele tiden...​ Kommunikation er også, at være til stede.

Hvor meget er du til stede?​

Jeg er virkelig ked af at sige det... men jeg oplever desværre rigtig mange teenagere, der efterspørger deres forældres tilstedeværelse.

Rigtig mange børn beskriver en hverdag, hvor forældrene er meget presset om morgenen,​ som let giver anledning til pressede situationer og negativ kommunikation. 

Om eftermiddagen oplever børnene ofte, at komme hjem til tomme huse, hvor de selv skal slå tiden ihjel, hvilket ofte bliver foran en skærm, hvor de får en ordentlig sammensurium af positive og negative påvirkninger.

Når forældrene kommer hjem, opleves de af børnene som trætte og uretfærdige​ og her starter så konflikterne. Desuden har forældrene behov for at slappe af med mobilen i hånden eller træne til den næste halvmarathon og sørge for, at huset er klar til skue for uventede gæster og maden lever op til de nyeste kostanbefalinger.

​Dit barn vil dig!

Børnene efterspørger din tid,- de vil gerne have at du er til stede... At du gider spille et spil, tage i svømmehallen, bage pandekager til hygge med vennerne, flyde på sofaen og se en serie på Netflix,​ nusse dem på ryggen, sidde hos dem imens de læser lektier, byde deres venner velkommen og forkæle dem, gide og sidde at snakke med dem, fjolle, danse i køkkenet, træne med dem osv.

Men hverdagen æder dig og den opmærksomhed dit barn skulle have haft, hvis du ikke passer på...

Jeg er sikker på, at du på jobbet er fuldstændig afhængig af en kalender, så du når alt det du skal og så du kan bevare energien i det der er vigtigt, selvom du har travlt. Det er så sker når du kommer hjem er, at strukturen ikke længere er til stede, så derfor farer du rundt derhjemme, for at nå alt det du BØR nå.

Struktur på din tid - også med børnene...

Jeg burde løbetræne, jeg burde lave sundere mad, jeg burde støvsuge og vaske tøj, jeg burde være en bedre mor, jeg burde være en bedre kæreste/ægtefælle... Kan du høre hvordan det lyder? Det lyder som dårlig samvittighed og en presset hverdag.

And guess what! Dit barn kan mærke når du har det sådan... de ser dig blæse rundt fra det ene til det andet og de hører dig sige, at du ikke kan overskue det ene og det andet, de hører dig sige: vent lige 5 minutter, de hører dig sige: Hold nu op, STOP og lad være med det. Alt sammen både verbal og nonverbal negativ kommunikation.

Et godt råd til dig er, at strukturere din tid lidt mere, som du gør på jobbet. Sæt tid af til dine børn i den struktur! Bare 15 minutters total nærvær et par gange om dagen, vil betyde en verden til forskel.​

Ved at fokusere mere på dit nærvær og din kommunikation med din teenager, vil du med tiden få gevinst og opleve, at din teen faktisk har lyst til at dele oplevelser med dig og have tillid til, at du vil gå gennem ild og vand, for at hjælpe dem igennem svære episoder i livet. Og hvis dit barn er lidt mere sårbar og sensitiv end andre børn, er struktur en særdeles vigtig faktor for trivsel.


Tags


You may also like

Kommunikation med din teenager der gavner

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>