april 29

Kender du begrebet SKOLEVÆGRING? Og viser dit barn tegn på skolerelateret angst?

0  comments

Skolevægring - hvad er det?

Det høres desværre ikke sjældent, at et barn med angst for at komme i skole, omtales som et dovent barn, der hellere vil sidde hjemme foran computeren eller se film på Netflix.

Teenage pige

Men helt ærligt.....tror man seriøst, at et sundt og raskt barn, ønsker frivilligt at isolere sig selv fra al social aktivitet og komme fagligt bagud?

Den hopper jeg i hvert fald ikke på! Sunde og raske børn, kan måske nok have nogen dage, hvor de er trætte af skolen og hellere vil tage en dag derhjemme, men så snart der viser sig et mønster, hvor barnet i en længere periode ikke kan passe skolen regelmæssigt, bør der øjeblikkeligt ringe store alarmklokker og sættes gang i en handleplan.

Hvad de færreste måske ved, så har dette i dagens Danmark faktisk et navn - SKOLEVÆGRING.

Skolevægring ​er manglende evne til at håndtere skolerelateret stress og derved opstår et uhensigtsmæssigt og hyppigt fravær fra skolen. Ofte vil der også ses en ændret og uhensigtsmæssig opførsel, som reaktion på at barnet ikke kan overskue situationen.

Skolevægring er altså IKKE pjæk, men en voldsom emotionel belastning for barnet og der skal en hurtig og målrettet indsats til for at barnet kan bekæmpe denne angst for skolerelateret aktivitet.​

Skolevægring

I et af mine forløb, har jeg en meget modig pige, som lider af svær angst som følge af skolevægring. Hun har i en længere periode været 100% fraværende fra skolen, men er nu tilbage med et par timer om dagen. Desværre er hun stadig voldsomt plaget af angst og destruktive tanker, og på grund af ringe ressourcer og uvidenhed, modtager hun slet slet ikke den rette støtte.

Familien har taget kontakt til TeenTrivsel, for at undgå​ yderligere ventetid på kommunal støtte, så der kan gribes til handling med det samme.

Fremgangsmåden i sådan en opgave for mig, er først og fremmest at skabe en god og tillidsfuld kontakt til familien og ikke mindst pigen.

Jeg laver grundige observationer og søger ind til kernen af barnets udfordringer.

Om nødvendigt laver jeg en sensorisk profil, som fortæller mig en hel masse om barnets evne til at modulere, dvs tilpasse sig i forhold til alle de tusindvis af sanseindtryk vi udsættes for i løbet af en dag.

Syn

Høre​

Lugt

Smag

​Føle

Balance​

Berøring

​Er et barn fra fødslen sensitiv og følelsesmæssig sårbar, kan det betyde, at barnet har svært ved at tilpasse sig og når der som i dette tilfælde opstår angst giver det sig udtryk i en irrationel frygt, som kan være ganske uoverkommelig for barnet.

​Når jeg har lavet en grundig vurdering af barnets udfordringer og ikke mindst opbygget en tillidsfuld relation, kan jeg gribe til min værktøjskasse af kognitive metoder.

Senest er jeg blevet uddannet i Cool Kids / Chilled angsthåndteringsprogram, som på helt systematisk vis guider barnet og familien til i dagligdagen, at implementere et sæt redskaber til at reflektere over den irrationelle frygt. 

Cool Kids og Chilled angst program

Lider dit barn af irrationelle bekymringer eller angst?

Så kunne Cool Kids programmet for pre-teenagere eller Chilled programmet for teenagere måske være løsningen.

​Kontakt mig gerne for yderligere information eller for at få afdækket, om dit barn er målgruppen for dette program.

Der er grundig evidens for programmerne.​

Skolevægring

Den omtalte pige, skal i dag modtage en kæmpe ros, for at have vist mig hendes klasseværelse og en lille tur rundt på skolen. Normalt ville hendes bekymringstal for at gå rundt på store åbne arealer på skolen være på 10, med alle mulige angstsymptomer.

Men for at give mig et billede af hendes frygt for de omgivelser hun færdes i, viste hun mig i dag hendes værste mareridt (skolen). Sammen med mig, lå bekymringstallet på ca. 7. Men hun gennemførte og fandt endda overskuddet til undervejs at dele sin angst med mig og fortalte mig om, hvilke sanseindtryk hun oplever og slet ikke kan rumme på skolen.

Jeg føler mig SÅ heldig, at jeg må arbejde med så skønne og modige unge mennesker og takker familierne af hele mit hjerte, for at de overlader deres guld i mine hænder.

Fra i dag, skal denne pige, hendes familie og jeg starte på en rejse med Chilled programmet. Vi skal se angsten med andre øjne, tænke alternative tanker, beskrive kroppens reaktioner, finde løsninger og bestige en trappe mod nye og spændende mål, startende med bekymringstal, som er langt mindre end 7, som det var i dag.

Måltrappe

Jeg glæder mig til at tage denne rejse sammen med mange skønne teenagere.​


Tags


You may also like

Kommunikation med din teenager der gavner

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>