november 28

Følelsen af ensomhed og mangel på venner, kan vælte hele din teenagers verden!

0  comments

Følelsen af ensomhed og mangel på venner, kan vælte hele din teenagers verden!

Behovet for at være en del af en gruppe eller et fælleskab og følelsen af accept er KÆMPE stort for teenagere.

Derfor vil du opleve, at nogle teenagere vil gøre næsten hvad som helst, for at finde og holde på sine venner. Det er i den periode, at du også vil føle, at din teenager er ligeglad med dig og resten af familien. Vennerne er det vigtigste i verden lige nu!

Valget af venner er dog ikke ligegyldigt og kan have en stor betydning for fremtiden.

Det dårlige selskab

Nogen unge føler sig så ensomme eller anderledes, at de ender sammen med de kammerater, som nok er dem vi voksne ville kalde for det dårlige selskab.

De søger derhen, hvor der nu engang kan findes accept og hvor det føles som om, at de andre gerne vil være sammen med dem, så er de glade. Det betyder dog nogle gange, at det er let at blive lokket til at gøre noget, som man ellers godt ved ikke er så rigtigt.

Alkohol, rygning, stoffer, vold og kriminalitet, kan blive en del af hverdagen i værste tilfælde. For nogen er dårlige venner bedre end ingen venner.

Gruppepres er noget af det værste din teenager kan stå overfor, for følger man ikke gruppen, så er man ude i kulden. Denne form for venskaber, kan ødelægge fremtiden for din teenager.

3. hjul

Alt for mange af de teenagere jeg snakker med, føler sig som trediehjul. De er en del af et fællesskab, men bliver aldrig valgt eller spurgt som den første. De holder sig måske lidt ubevidst tilbage, fordi de ikke har følelsen af, at være god nok og tager derfor til takke med den opmærksomhed de får. De accepterer, kun at blive valgt først til, når den ene ven eller veninde er syg eller på ferie. Og finder sig i at gå tilbage til 3. pladsen, når den anden ven eller veninde er tilbage igen.

Det vil ofte være de teenagere, der ofrer for spydige bemærkninger fra de andre, som kan tolkes, som en form for mobning, selvom det hedder sig at det var en joke. Det vil være svært at sige fra i disse situationer, der også er en situation her, hvor teenageren hænger sig fat i følelsen af, trods alt at være en del af en gruppe.

Følelsen af ensomhed, vil i perioder overmande denne teenager.

De populære og perfektionisterne

Selvom man er populær og dygtig til det meste, kan denne gruppe af teenagere også være meget hårdt ramt. For er man en del af denne gruppe, følger der ofte et kæmpemæssigt pres og stressniveauet vil kunne vælte dem. 

De vil føle at lave karakterer vil bringe dem ud af fælleskabet, at de ikke er gode nok, hvis de ikke går i det rigtige tøj eller får flest likes på instagram eller har flest streaks på Snapchat. Der vil ofte være en konkurrence kørende (helt ubevidst) om at være den flotteste og den dygtigste, som gør venskaberne sårbare og konfliktfyldte.

Igen kan følelsen af ensomhed overmande og stress kan vælte hverdagen.

Helt udenfor

Desværre findes der teenagere, som slet ikke er en del af et fælleskab. De føler sig anderledes og forkerte - de bliver mobbet eller frosset ude.

De opbygger med tiden et ekstremt lavt selvværd og kan have svært ved at se noget lys for fremtiden.

De vil ofte isolere sig derhjemme, gerne på værelset foran en skærm med lyset slukket og nedrullede gardiner.

Nogle vil være kede af det og måske direkte deprimerede - andre vil virke ligeglade (uden at være det) og forholde sig passivt til at opsøge nye venner.

De sunde venskaber

De sundeste og bedste venskaber er dem, hvor teenagerne kan presse hinanden positivt, til at være den bedste udgave af sig selv. Venner som giver hinanden troen på, at det at være sig selv er den stærkeste adfærd man kan have.

At de bakker hinanden op i, at man er OK som man er og at det er OK at fejle. 

De stoler på hinanden og hjælper hinanden i svære tider. De støtter hinanden i at sige fra når det er nødvendigt.

De anerkender og viser hinanden respekt! 

Lad din teenager læse denne blogpost og find sammen ud af, hvilken kategori han eller hun ligner mest!

Og tal så om følgende...

  1. Undgå at tage alting personligt - en hyppig grund til konflikter imellem venner, er ofte pga dårligt humør. Og det er vigtigt at lære at, at alle teenagere lider af store humørsvingninger og er derfor ofte er meget pirrelige. Og ved humørsvingninger opstår konflikter noget nemmere... Det er vigtigt at forstå at konflikten ikke altid handler om dig, men om den andens humør. I dårligt humør er det som om, at medfølelse, overblik og fornuft forsvinder. Så hvis en god ven snerrer, så vil det typisk handle om personen selv og ikke dig.
  2. Tal om de svære ting - Det er altid den nemmeste løsning, at undlade at tale om det der er svært og gemme sine triste følelser. Men i stedet for, at blive ved med, at bære rundt på bitterhed, vrede og tristhed. Så tal med dine venner om det der er svært. Fortæl at det ikke føles rart, når du ikke bliver inviteret til en fest. Eller at du blev ked af det, pga noget nogen har sagt osv. Venskaber vil også føles stærkere, hvis I kan dele både, smerte, frustration, vrede, glæde og god humor.
  3. Ryd op i dine venner - Prøv at mærke efter, hvilke venner der er sunde for dig og hvilke du måske burde bruge mindre energi på. Løs konflikterne i de venskaber der virkelig betyder noget for dig og giv slip på de "venner", som alligevel ikke vil dig og som du håbløst kan jagte resten af dit skoleliv. De venner der virkelig betyder noget for dig, skal du turde, at fortælle sandheden, hvis du synes der er noget I kan gøre anderledes og ikke være bange for at miste venskabet.
  4. Giv værdi til dine venner - selvom det i perioder føles som om, at du er den eneste der giver (dig der ringer, dig der inviterer, dig der trøster osv.), så vid med dig selv, at du er en super god ven og hvad du har givet godt ud, kommer ikke skidt tilbage. Din ven har måske brug for, at det er dig der tager initiativet. Vær blot opmærksom på, om du bliver udnyttet. Hvis dette er tilfældet er det jo en anden sag. Men når du giver, vil det føles rart og tilfredsstillende for dig selv også, og dine venner vil værdsætte dig,- også senere i livet.
  5. Stop med at tale grimt om andre og brokke dig over alting - nogen gange kan det blive en virkelig dårlig vane, at brokke sig og synes at folk er dumme og aktiviteter er trælse. Det bliver andre ofte meget trætte af at høre på, eller også smitter det, så hele din vennekreds, bliver sådan en omgang brokkehoveder. Det giver en ekstremt negativ energi og det vil være svært at få nye venner. Du kan risikere, at blive kendt for at sladre og svine andre.

Hvis dit barn har svært ved venskaber og ikke trives, er du velkommen til at tage fat i mig, så vi kan finde nye løsninger.

KONTAKT TEENTRIVSEL

Selvom man er en humørsvingende, besværlig teenager, har man krav på sunde venskaber.

Kærligst SusanneTags


You may also like

Kommunikation med din teenager der gavner

Sådan hjælper du din teenager med at takle bekymring og angst

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>